Det talas mycket om vikten att äta probiotiska och prebiotiska livsmedel och jag har tidigare skrivit om både Kombucha, Mjölkkefir och Vattenkefir som är fyllda med Probiotika, men för att probiotikan ska må bra och trivas i mag-tarmsystemet så är det viktigt att vi även äter prebiotiska livsmedel, prebiotika är mat för de probiotiska bakteriestammarna och utan prebiotika mår de inte bra och dör.

Vad är då prebiotiska livsmedel, jo det är livsmedel rika på resistent stärkelse, en typ av kolhydrater/kostfibrer som inte kan brytas ner i tarmen och därför inte höjer blodsockret, vilket är positivt. Den resistenta stärkelsen kommer vidare ner till tjocktarmen där den blir föda till mag-tarmbakterierna och stimulerar bildandet av nyttiga fettsyror och bidrar till en god bakterieflora i tarmen.

Resistent stärkelse finns i bl.a. potatismjöl (får då ej värmas), rå potatis, kokt kall potatis, kokt kallt svart ris, bönor och linser, grön banan och fröer.
Här är några exempel: Potatismjöl (ej uppvärmt) ger mest resistent stärkelse, hela 78g/100g. Kidneybönor ger 5,3g/100g och kok kyld potatis ger 3,2g/100g.

Man kan t.ex röra ut 1-3 tsk potatismjöl i kallt vatten och dricka, eller ännu bättre röra ut det i sin Mjölkkefir och dricka på morgonen, då får man i sig både probiotika och prebiotika i samma måltid. Eller så äter man lite kokta bönor 1-3 ggr/dag eller gör en potatissallad nån gång ibland till den grillade köttbiten t.ex.

Jag tycker det är väldigt gott att göra en sallad på kokta kidneybönor som jag lägger i en vinegrett, det har jag som tillbehör till de flesta måltider, jättegott och nyttigt =)


Gör så här:
1,5 msk fin ekologisk olivolja
0,5 msk vitvinsvinäger
½ liten rödlök, finhackad
1 pressad vitlöksklyfta och eller lite riven färsk ingefära
ganska rikligt med salt, det går åt mycket salt till bönor
peppar
1 tetra med kokta bönor eller 2-3 dl hemkokta bönor.
Blanda ihop och låt stå i kylen och sätta sig några timmar, klarar sig i kylen över 1 vecka men brukar ta slut innan dess =)

Må så gott!
/Patricia